«بیشتر روزهای ویژه و مهم مربوط به گذشتگان هستند. اما روز درختکاری برای آیندگان است.»
این سخن جولیوس استرلینگ مورتون است، روزنامهنگار و سیاستمدار آمریکایی که در سال 1872، به احترام طبیعت و درخت، روزی را روز درختکاری نامید. از آن زمان تاکنون، بسیاری از کشورها، روزی را به درختکاری اختصاص دادهاند. در ایران روز 15 اسفند، روز درختکاری نامگذاری شده است.
شاید توجه به نسل آینده و محیطزیست، همچنین احترام به طبیعت و درختان در نقش ریههای زمین موجب شد تا در سال 1872، فردی به نام جولیوس استرلینگ مورتون که در ایالت نبراسکای آمریکا زندگی میکرد، روزی را به درختکاری و منابع طبیعی اختصاص دهد. برآورد میشود که در این روز، یعنی دهم آوریل 1827 میلادی، بیش از یک میلیون اصله درخت کاشته شد.
از آن زمان تاکنون، بسیاری از کشورها چون آمریکا، استرالیا، کامبوج، الجزایر، تایلند، چین، کره جنوبی و…. روزی را به درختکاری اختصاص دادهاند تا مردم، همزمان با روزهای پایانی زمستان درخت بکارند و در پاسداشت زمین بکوشند. در ایران از 15 تا 22 اسفند هفته منابع طبیعی و پانزدهم این ماه، روز درختکاری نام گرفته است.
توجه به منابع طبیعی، جنگلها و درختان در گذشته دور بخشی از فرهنگ ایرانیان بوده است، چنان که حتی در اشعار بسیاری از شاعران، زیبایی، سایهسار یا طراوت درختان ستوده شده است. بسیاری از ما شعر «درخت» از عباس یمینی شریف، از نخستین شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان را در کتابهای درسی خود خواندهایم. بعضی از ما هنوز هم این شعر را بهخاطر داریم و گهگاه زیرلب، زمزمه میکنیم که به دست خود درختی مینشانم/ به پایش، جوی آبی میکشانم…
گرچه چند سالی بیتوجهی به منابع طبیعی دامنگیر ما شده بود، امروزه مردم بیش از پیش به اهمیت منابع طبیعی و حفظ، پاسداشت و پسانداز این منابع آگاه شدهاند و با دغدغه حفاظت از کره زمین برای نسلهای آینده به آموزش این مفاهیم به نسل بعد توجه نشان میدهند.
در بسیاری از آموزههای کتابهای آمال، منابع زیستمحیطی به کودکان و جوانان معرفی و بر شیوههای درست بهرهبرداری و حفظ این منابع تأکید میشود. ملموس ساختن اهمیت منابع طبیعی و درک ارزش آنها با آموزش به شیوهی تعاملی و مشارکتمحور، به نسلهای آتی یاری خواهد رساند تا با درک شرایط و بررسی امکانات موجود بهترین شیوهها را برای حفاظت از منابع طبیعی برگزینند؛ و بتوانند در زمینی سبزتر زندگی کنند، هوایی پاک تنفس کنند و در مسیر توسعه پایدار گام بردارند.